neděle 13. listopadu 2016

TAK NÁM ZABILI FERDINADNA


Pokus o recenzi jedné zajímavé knížky ☺

Bosna a Hercegovina je jednou z mých "srdcových záležitostí", nejen pouze z cestovatelského pohledu , ale  rozhodně z pohledu historie, sociologie, kultury, náboženství............Bosna a Hercegovina je "prototyp" soužití různých kultur, společností, náboženství......i když to tak v 90tých létech nevypadalo, a většina médií a meinstreimových názorů nás v tom stále utvrzuje. Jestliže "projekt MULTIKULTI", v tom pozitivním, může existovat, pak Bosna a Hercegovina je toho příkladem, a to především právě historickým.



Poměrně málo známé je údobí, kdy BiH byla, je to definováno jako okupace, pod "kuratelou" Rakousko-Uherska, tedy v době zhruba od roku 1878 do počátku 1. války. A o této době je zajímavým způsobem psáno v této malé knížce.



Autoři, redaktoři Českého rozhlasu, Martin Ježek a Pavel Trojan (Martin Ježek byl dlouholetým redaktorem ČRozhlasu na Balkáně) využívají třech linijí. Úryvky z deníku Františka Valouška, který právě za vlády Rakousko - Uherska, ostatně takto mnoho Čechů a Moraváků,  byl "umístěn" do Sarajeva, ale působil v celé Bosně, jako poměrně vysoce postavený policejní úředník, dále úryvky z deníku Leopolda Lojky,..........kdo trochu zná historii "Sarajeského atentàtu"..........Lojka, "synek z Moravy", byl řidičem auta právě toho a tehdy, když "nám zabili Ferdinanda". Třetí linijí jsou již historická data a skutečnosti, které autoři různě posbírali. V této třetí liniji nejde ani tak o politiku či měkké historické souvislosti, ale zjednodušeně řečeno o to, jak se mnozí známí a méně známí Čeští a Moravští architekti, stavitelé, konstruktéři, řemeslníci, podnikatelé, hospodští a další odborníci podíleli na rozvoji Bosny a Hercegoviny v této velice zajímavé době, kdy byla pod tzv. "okupací" Rakousko-Uherska. Rozhodně jsem osobně nevěděl, že stavitelem Sarajevské radnice, nebo muzea je Český architekt Karel Pařík.



Knížka "Tak nám zabili Ferdinanda" samozřejmě neposkytuje vyčerpávající informace o tom, proč je Bosna a Hercegovina dnes tam kde je, nebo proč byla 90tá léta taková jaká byla, ale  její obsah rozhodně pomůže celý vývoj BiH pochopit. U mne to tak alespoň je.




Žádné komentáře:

Okomentovat